HANKKIMASSA KOIRANPENTUA?
Viime vuosina Suomessa pentujen kysyntä on ollut kovassa kasvussa. Kysynnän luoma illuusio helposta rahasta innostaa monenlaista tallaajaa aloittamaan koirankasvatuspuuhat - mahdollisesti vailla minkäänlaista tieto- ja kokemuspohjaa. Kun sekä somessa että valtamedioissa poljetaan vastuullisesti kasvatettujen rotukoirien mainetta lokaan ja haukutaan rotukoirakasvatusta koirien hyvinvoinnista piittaamattomaksi, sekä hypetetään "terveempiä" monirotuisia, tällä valitettavasti avataan uusia markkinoita pentutehtailijoille. Ihmiset aidosti luulevat sen "rakkauspennun" tai muutaman rodun design-mixin olevan eettisempi ja terveempi valinta kuin vastuullisesti kasvatetun, terveystutkituista linjoista olevan rotukoiran!
Mikäli olet hankkimassa koiranpentua, mietithän tarkasti minkälaista kasvatustoimintaa haluat tukea.
Joka ikinen ihmisen hoidossa syntynyt koiranpentu on jonkun kasvattama, väittää kuka mitä tahansa.
Suurin osa koirankasvattajista toimii Suomen Kennelliiton sääntöjen mukaisesti
Kennelliiton ja rotuyhdistysten ohjeita noudattavat kasvattajat teettävät jalostuskoirilleen tarvittavat terveystutkimukset, rekisteröivät pentueensa Kennelliiton rotukirjaan, tekevät jokaisen pennun myynnin yhteydessä kirjallisen kauppasopimuksen ja luovuttavat ostajalle sekä pennun rotukirjan että kirjalliset hoito-ohjeet.
Kennelliitto valvoo rotukoirien jalostusta: Narttua ei saa astuttaa liian nuorena, liian vanhana, liian tiheästi eikä liian monta kertaa. Tietyt sairaudet ja perinnölliset viat estävät jalostuskäytön. Kennelliitto valvoo siis rotukoirien kasvattajien osalta juuri niitä koirien hyvinvointiin vaikuttavia elintärkeitä tekijöitä, joiden noudattamatta jättämiseen epäeettistä kasvatusta tekevät pentutehtailijat yleensä sortuvat.
Kennelliiton rotukirja ei ole turha paperi
Rotukoiralla on aina oltava virallinen Suomen Kennelliiton rekisteritodistus eli rotukirja, joka on käytännössä koiran syntymätodistus. Se todistaa koiran edustavan tiettyä rotua. Suomessa syntyneellä ja Suomeen rekisteröidyllä rotukoiralla rotukirja on Suomen Kennelliiton käsialaa. Kyseessä ei siis ole vain "lupapaperi" koiranäyttelyihin osallistumiselle vaan todella paljon enemmän. Se on syntymätodistus, joka todistaa kyseisen koiran syntyneen tiettynä päivänä, tietyn kasvattajan toimesta, juuri rotukirjassa eritellylle emälle ja isälle.
Kun hankkii Kennelliiton rotukirjassa olevan pennun, voi varmistua siitä, että pentueen vanhemmille on teetetty rodulle pakolliset terveystutkimukset eikä tuloksissa ole asteikon huonointa tulosta tai muuta jalostuksesta poissulkevaa vikaa.
Tulevaisuudessa kaikki koirat ovat rekisteröityjä - vain rotukoirilla on Kennelliiton rotukirja.
Pentu ilman rotukirjaa on aina riski
Rotukirjaan rekisteröimätön, taustaltaan tuntematon, PEVISA:n mukaisesti tutkimattomista vanhemmista oleva pentu on aina riski, ja sellaisen hankkiessasi saatat tietämättäsi tukea koirien hyvinvoinnista piittaamatonta pentutehtailua.
On tärkeää ymmärtää, mikä ero on Suomen Kennelliiton rotukirjalla ja Ruokaviraston koirarekisterillä!
Kennelliiton rotukirjaan eli roturekisteriin pääsevät vain puhdasrotuiset koirat, kun taas Ruokaviraston koirarekisteriin on Suomen lain nojalla tulevaisuudessa ilmoitettava kaikki koirat rotuun, roduttomuuteen ja alkuperään katsomatta. Valitettavasti Ruokaviraston koirarekisteriin rekisteröiminen ei takaa, etteikö koira voisi olla pentutehtailun tuotos.
Rotukirjan puuttumisen syy voi olla esimerkiksi emän liiallinen pennuttaminen, terveystutkimusten laiminlyönti tai sairaudet, lähisukulaisten paritus, tai kenties pentueen isästä ei ole varmuutta. Rekisteröimättömyys sillä verukkeella, että pentueen vanhemmista toinen ei ole rotukirjassa, osoittaa pentueen kasvattajalta vain välinpitämättömyyttä: Miksi kukaan teettäisi rotukoirallaan pentueen ns. roduttoman koiran kanssa, kun puhdasrotuisenkin pentueen voisi tehdä?
Pentu Herttileidin kennelistä?
Koska rodun terveys, hyvinvointi ja tulevaisuus ovat minulle tärkeitä asioita, toivon kasvattieni pääsevän koteihin, joissa arvostetaan samoja asioita. Toivon, että kasvattieni omistajat ovat minuun yhteydessä niin myötä- kuin vastamäessäkin.
Kannustan jokaista koiranomistajaa teettämään koiralleen rodun PEVISA:an kuuluvat tai muutoin rodun kannalta oleellisimmat viralliset terveystutkimukset. Vain tutkimusten avulla rotujen terveystilannetta voidaan edistää.
Herttileidin pennut syövät laadukasta, monipuolista ja puhdasta raakaruokaa aivan ensimmäisestä kiinteästä ateriastaan lähtien. Oikein koostettu lajityypillinen ruokavalio takaa tärkeiden ravintoaineiden saannin. Annan jokaisen pennun mukaan kattavat ohjeet raakaruokintaan. Edellytän kasvattieni kanssa raakaruokinnassa pitäytymistä ja siksi tarjoankin omistajille veloituksetta ammatillisen apuni Raakaruokintaohjaajana. Kasvattajana en voi ottaa vastuuta mahdollisesti ruokavaliosta aiheutuvista vaivoista, jos kasvattiani ei ole ruokittu ohjeideni mukaisesti.
Pentujen luovutusikä on aikaisintaan 7 viikon iässä.
Pentua ei voi varata viestillä eikä puhelinsoitolla.
Pentuja voi tulla katsomaan noin 5 viikon iässä. Rauhallisen tilanteen ja hyvän keskustelun vuoksi toivon, että vierailulle tulee ainoastaan ostajaehdokas / ostajaehdokasperhe, ei muita.
Vierailulta lähdetään vielä tyhjin käsin. Annan teille aikaa harkita rotuvalintaanne ja sitä, haluatteko pennun varmasti juuri minulta. Sitova sopimus koiran kaupasta syntyy vasta, kun se tehdään kirjallisena.
Herttileidin pennut saavat mukaansa Kennelliiton rotukirjan, eläinlääkärin todistuksen, omistajan oppaan, tuttua ruokaa, runsaan pentupakkauksen sekä kasvattajan tuen.